Šalát s grilovanou cuketou
Šalát s grilovanou cuketou vyvracia mýtus, že zeleninový šalát musí byť iba zo surovej zeleniny, inak by sme to my „bylinožravce“ vôbec nejedli. Mám ho rád aj preto, lebo grilovaná zelenina mu dodáva „hutnejšiu“ podobu, takže človek má hneď lepší pocit, že zjedol niečo poriadne čo aj trochu zasýti.
Potrebujeme
- 1 (menšiu) cuketu
- 1 červenú papriku
- ½ hlávky ľadového šalátu
- 10 ks cherry paradajok
- 10-15 čiernych olív
- 50g syru feta
Na dochutenie
- kari alebo kurkumu, oregano, olivový olej, balzamiko ocot, soľ / šalátové korenie
Nepovinné
- 2-3 ks varených zemiakov, najlepšie z predchádzajúceho dňa
Postup prípravy
- Na panvici opražíme do chrumkava vopred uvarené zemiaky, najlepšie odložené z predchádzajúceho dňa. Zemiaky nie sú povinné, ja ich používam iba ak nájdem nejaké zbytky v chladničke. Posolíme a necháme vychladnúť bokom.
- Cuketu a papriku nakrájame na cca 1cm veľké kocky. Grilujeme v teflónovej panvici na prudkom ohni, iba máličko oleja. Bez soli, inak cuketa hneď pustí šťavu a vznikne z toho „lečo“.
- Keď je zelenina opečená do hneda, osolíme a ochutíme kurkumou (alebo kari). Zamiešame a necháme vychladnúť.
- Za ten čas si nachystáme do väčšej misky zvyšnú zeleninu: ľadový šalát a paradajky nakrájame na menšie kúsky, pridáme aj krájané olivy. Hneď aj dochutíme balzamikovým octom, olejom, prípadne šalátovým korením. Zamiešame.
- Keď grilovaná zelenina a zemiaky vychladnú, pridáme ich na vrch šalátu.
- Na samý vrch ešte rozložíme na malé kúsky nakrájaný syr feta.
- Na záver ešte všetko trochu polejeme olivovým olejom.
Servírovanie
Šalát nechajte pár minút odležať. Pred samotným podávaním ho premiešame. Ak ste použili zemiaky, nie je potrebné zajedať chlebom. Ale spokojne si k nemu dajte nejaké tmavé pečivo, keď vám chutí 🙂