Zeleninová polievka
O tomto čase (takto v strede leta) sú obchody a trhoviská plné perfektnej, čerstvej a hlavne mladej zeleniny. Mladá zelenina má oveľa lepšiu chuť, je lahodnejšia až sladkastá, rýchlo sa uvarí, no proste je to pôžitok pre jazyk i dušu.
Potrebné suroviny
Na dobrú zeleninovú polievku budete potrebovať rôzne druhy zeleniny; každý nech si vyberie čo mu najviac chutí alebo čo práve zoženie. Nezabudnite najmä na mrkvu, petržlen, kaleráb, hrášok, zemiaky a cibuľku. Pridať však môžete aj karfiol, kel, zeler, paštrnák, kukuricu, fazuľku…
Postup prípravy
- Cibuľku nadrobno nakrájajte a rýchlo ju opečte na troche oleja. Ak chcete dosiahnuť lahodnejšiu chuť, použite radšej maslo. No dajte si pozor, aby ste ho nespálili.
- Očistenú koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen aj kaleráb) nakrájajte na drobné kúsky a pridajte ku cibuľke. Chvíľku popražte.
- Potom to všetko zalejte vodou, posoľte a prisypte aj trošku čierneho korenia. Hrniec postavte na oheň.
- Kým polievka zovrie, očistite zopár zemiakov, vylúpte hrášok, karfiol rozoberte na malé ružičky, nadrobno nakrájajte kel. Všetko vsypte do hrnca.
- Varte na miernom ohni, cca 15 minút (až kým nie je zelenina mäkká).
- Aby ste nepokazili lahodnú chuť čerstvej zeleniny, nepridávajte žiadnu zápražku, zátrepku, ani nič podobné. A už vôbec nie bujón, alebo podobnú glutamanovú chémiu.
Servírovanie
Pred servírovaním môžete ozdobiť tanier nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Dobrú chuť!
Chutí veľmi dobre!
Prave robim tvoju polievku. Vdaka za recept.
Hlavne dakujem za cerstvu zeleninu a ziadnu chemiu, bodaj by nas bolo viac!! Prisla som som sa sem len inspirovat ale na to, aby som nahadzala mrazenu zeleninu do hrnca s bujonom sem nemusim ani chodit!! Takze Ti chcem podakovat za normalnu polievku!!
So zemiakmi? To si si s niečím poplietol. Zeleninová so zemiakmi je nezmysel. Netreba vymýšlať recepty za každú cenu. Celý recept o ničom. Choď radšej miešať betón na stavbu a nie v hrnci.
OK, idem. Pred tým ale jedna otázočka: A do betónu môžem dať zemiaky, alebo ani tam nie? 🙂